פסטיבלים מוזרים בספרד
מאת: יעקב פורת
שימור ערכי תרבות וסיפורי מופת עממיים
בני תרבויות שונות בעולם נוהגים להעלות על נס את זכרם של אירועים היסטוריים לאומיים. אלה בדרך כלל אירועים מכוננים שהשפיעו בעת העתיקה על חיי התושבים בעת משברים, מצוקה וסכנות. בכל הפסטיבלים העממיים נמצא הרצון המשותף של עמים לשמר ערכי תרבות או סיפורי מופת מהעבר, שאזכורם השנתי מהווה נדבך חשוב ומרכזי בגיבוש התרבות, הזהות והלכידות הקהילתית הלאומית.
מיתוסים – ניסים ונפלאות
זיכרונם הקולקטיבי של עמים שונים מתמקד לעיתים בסיפור אירועים דרמטיים וטראומטיים שהתרחשו בעברה ההיסטורי של המדינה או העיר. עם חלוף הזמן והשנים, האירוע הדרמטי הופך למיתוס הסוחף את ההמונים לטכסיות ולסגידה עיוורת בסיפור וגיבוריו.
התמצית הרעיונית של רוב הפסטיבלים בעולם נשענת על מסורתו ועל נושאו של המיתוס. במרכזו יכולים לעמוד סיפור אמיתי או בדותה עתיקה שעברו מאב לבן ושלא תמיד נשארו נאמנים למקור. אם משווים כיצד נחוג פסטיבל עממי שהמוטיב המרכזי שלו משותף לשני יישובים שונים, נמצא שבמקרים רבים, הסיפור המקורי משתנה ממקום למקום. עם זאת, הרעיון המרכזי נותר תמיד זהה בכל המקומות והוא זה שמהווה את סמל הפסטיבל או החגיגה.
המיתוס המוביל את הפסטיבל או את הקרנבל יכול להיות במקרים רבים נובע מציווי דתי או שמקורו באגדה עממית שהפכה עם הזמן לסוג של אמת דתית מקומית. בנצרות מקובל לייחס פּטרוֹנוּת של קדושים המגנים על בני האדם, הן ברמת הכנסייה המקומית והן במסגרת הדתית הכללית – הרחבה. לדוגמא במסגרת הדתית הרחבה יוסף הקדוש – נחשב אצל הנוצרים הקתוליים כפטרונם של בעלי המלאכה ובכל מקום בעולם הנוצרי נחוג לכבודו פסטיבל שנתי העומד בסימן חסדיו של הפטרון לנגרים וליתר בעלי המלאכה.
להמחשת מהם אירועים מבוססי אמונה דתית וסגידה למיתוסים המיוחסים לפטרונים מקומיים בספרד המודרנית מוצגים שלושה אירועים מיצגים מהם פסטיבלים מוזרים בעיני הזר למקום.
פסטיבל סָן-פֶרמִין מירוץ השוורים של פמפלוֹנִה – Pamplona
פסטיבל סָן-פֶרמִין (פֶרמִין הקדוש) על שמו של פטרון העיר פָּמפּלוֹנִה, המוכר גם בשמו אֶל אֶנסְיֶרוֹ או מרוץ השוורים של פָּמפּלוֹנִה. במרכז אירועי הפסטיבל המתקיים כל שנה בחגו של הפטרון, נערך מרדף יומי מטורף של שוורים הרצים ריצת עמוק אחרי מאות צעירים ברחובות הרובע העתיק של העיר פָּמפּלוֹנִה. הריצה מתחילה בשעות הבוקר ומי שלא נפגע מנגיחת שור או דריסה, יוצא בערב עם חבריו לקוֹרִידָה, או לשתות כמויות עצומות של יין ולרקוד עד כלות הכוחות. האורח שישאל את המקומיים מהי הסיבה לפסטיבל המסוכן ומה הקשר לסן-פרמין יקבל יותר מתשובה אחת – ולמעשה האירוע הפך למסורת רבת פרושים.
מלחמת העגבניות – לָה טוֹמָטִינָה בעיר בּוּניוֹל – Buñol
מי שלא ראה רחובות שלמים צבועים אדום, שטופים עגבניות מרוסקות לא ראה טירוף המוני מימיו. אלפי אנשים אחוזי תזזית מטיחים בהמוניהם אחד על השני עגבניות טריות. גם כאן, האירועים מתקיימים לכבודו של פטרון דתי, ברטרנד הקדוש פטרון העיר בּוּניוֹל בחבל ולנסיה. הקשר של הפטרון הקדוש למלחמת העגבניות הנקראת לה-טומטינה נראה מקרי בהחלט.
לא נמצא הסבר אחד המצביע על קשר בין הדברים ההקשר היחיד הוא יום חגו של הפטרון שמנוצל לחגיגה היתולית פרועה. החגיגות המוזרת נפתחות לפני הצהרים שכולם מתיזים על כולם מים מכל הבא ליד ומכל מקום ברחוב, ממרפסות וחלונות הבתים ואז מתחילה מלחמה של זריקת החולצות הרטובות אחד על השני. לאחר מכן כ-10 טון עגבניות בשלות מוטחות גם הן כמו החולצות והמים מכל מקום בכל מקום. תוך כדי קרב נכנסות לרחוב משאיות עמוסות עגבניות השופכות אותן על הכביש כתוספת "תחמושת ללוחמים". מי שלא ראה שיגעון המוני מימיו יכול ראות אותו כאן. גם למבקר שרוצה להיות צופה פאסיבי כדאי להביא עימו בגדים להחלפה – יבש ונקי קשה לצאת משם.
פסטיבל אֶל קוֹלָצ'וֹ – טכסי קפיצת השטן מעל התינוקות בכפר Castrillo de Murcia
מי שמגיע בחג החג הקתולי קוּרפוֹס קרִיסטִי (מאי-יוני) לכפר קָסטרִילו דֶה מוּרִצִ'יַה הסמוך לבוּרגוֹס בצפון ספרד, יעמוד פעור פה למראה הטכסים המוזרים שמקורם במסורת ספרדית פגאנית שהשתלבה עם חגיגות הקוּרפוֹס קרִיסטִי הקתוליות.
את הטכסים המוזרים של פסטיבל קפיצת השטן מובילים בני אדם המחופשים לשטן כשהם לבושים בגד צהוב עם פסים אדומים, בידיהם אלה מאיימת הם נעים ברחובות בדרכם לכנסיה כשהם מלווים בעדת מתופפים רעשניים. בכנסיה נערכים טכס ותפילה בעוד האימהות הצעירות מניחות על הרצפה בחזית הכנסייה את תינוקותיהן שגילם אינו עולה על שנה. אדם בדמות השטן מדלג בקפיצה מעל התינוקות השוכבים על הקרקע במטרה לסלק את הרוע מהנשמות הקטנות. – גם כאן לא ברור מהו הקשר בין החג הקתולי לאמונה בשטן? כך עשו במקום לפני מאות שנים וכך המקומיים מאמינים שצריך להיעשות גם היום…
קרבות היין של העיר הארו בצפון ספרד
מלחמת יין מהווה ביטוי מוזר לשמחה ביום חגו של פטרון העיר הספרדית סן פדרו, הנמצאת בחבל היין הספרדי המפורסם לה-ריוחה המצטיין ביינותיו המצוינים. ביום החג אלפים "כובשים" העיר הצפונית להילולה מדהימה של ההתזת יין באקדחי מים, בכדים ובכל דבר שיכול להכיל יין. הקרבות הופכים עד מהרה למשתה פרוע, ריח האלכוהול הנישא באוויר והלגימות המתמשכות של "הלוחמים" תוך כדי קרב רק מלבים את ההשתוללות השמחה והמיוחדת.
פסטיבלים וקרנבלים מוזרים כאלה מתקיימים בספרד ובמדינות רבות באירופה המודרנית. האירועים המוזרים המתקיימים מידי שנה מושכים אליהם תיירים רבים המגיעים לצפות או לקחת חלק פעיל באירועים המיוחדים. ככל שמדובר בתרבות מסורת ואמונה, אירופה המסורתית הקתולית, משמרת בדבקות מנהגים וטכסים שעיקרם תמהיל יוצא דופן של אמונה פגאנית שהשתלבה בנצרות המודרנית.
הוספת תגובה